Płytki ceramiczne nie są jedyną propozycją, z jaką mamy do czynienia wówczas, gdy zastanawiamy się nad tym, co umieścić na kuchennej podłodze i ścianach. A jednak to właśnie one cieszą się największą popularnością. Warto więc zadać sobie pytanie o to, co sprawia, że zainteresowanie nimi nie słabnie pomimo upływu czasu. Nietrudno domyślić się przy tym, że lista ich zalet wcale nie jest krótka.

Mówiąc o nich w pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że są niepalne. W kuchni mamy do czynienia z ogniem i nawet bardzo się starając, nie jesteśmy w stanie w pełni wyeliminować zagrożenia, z jakim się to wiąże. Gorący popiół może być niebezpieczny zarówno dla wykładziny, jak i dla podłogi drewnianej, ceramiczne płytki kuchenne nie ulegają jednak nawet drobnym uszkodzeniom pod jego wpływem. Plusem płytek jest także to, że są one antystatyczne. Nie ładują się na skutek tarcia lub kontaktu, dotykając kranu lub innej powierzchni metalowej nie narażamy się więc na nieprzyjemne doznania. Antystatyczność płytek idzie przy tym w parze z ich korzyściami prozdrowotnymi, bo powierzchnia płytek jest mało atrakcyjna dla roztoczy i innych organizmów stanowiących zagrożenie choćby dla alergików.