Zdecydowana większość osób, które mają już za sobą aranżację kuchni powtarza, że na podłodze w tym pomieszczeniu nie ma miejsca na płytki inne niż ceramiczne. Warto zatem przeanalizować ich zalety i poważnie zastanowić się nad tym, czy i w naszej kuchni nie powinny one zagościć.

Płytki ceramiczne dzieli się na kilka grup, analizując oferty ich producentów można więc zauważyć, że bez trudu znajdziemy takie, które można stosować wewnątrz, jak i takie, które nadają się do wykorzystywania na zewnątrz, choćby na tarasie. Przedstawiciele obu grup sprawdzają się jako płytki kuchenne, ponieważ jednak te do użytku zewnętrznego są droższe, nie ma potrzeby ich wybierania. Drugie kryterium podziału może okazać się znacznie ważniejsze. Zwraca uwagę na płytki podłogowe i ścienne. Te, które można umieszczać przede wszystkim na ścianie są tańsze, nie zaleca się jednak układania ich na podłodze po to, aby oszczędzać na zakupie. Są one odporne na działanie wody i wysokiej wilgotności, nie radzą sobie jednak z naciskiem i szybko pękają. Ich obecność na podłodze szybko prowadzi do powstawania nieestetycznych rys.